Schildercursus: 2018
aanvang: 6 en 8 februari 2018

Schilderdocent: Agnes de Winter

---

Aanvang: dinsdag 6 februari en donderdag 8 februari 2018.
's Avonds van 19.30 uur tot 22.00 uur.
Een cursusblok bestaat uit 10 lessen en koste 170 euro inclusief acrylverf. Maximaal 7 personen.

Kunstcentrum de Waagh, Waagstraat 4, te Oldenzaal.

---

Beste reader reader,

In februari 2018 begint mijn 9de cursusjaar als gastdocent in kunstcentrum de Waagh te Oldenzaal.

s.v.p. reageren vóór 5 januari 2018

Werkwijze

De begeleiding wordt afgestemd op de voorkeur van de cursist en zijn of haar artistieke aanleg en niveau. Ik vind het heel belangrijk om te weten van welke kunst iemand houdt en in welke stijl of techniek men graag wil werken. Dat helpt om iemand op het juiste spoor te krijgen. Er wordt veel aandacht besteed aan compositie, kleurenleer en mengtechniek, vormkennis en schildertechnische vaardigheden. Je kiest zelf het onderwerp.
Tijdens een workshop krijg je tips en aanwijzingen en help ik je fouten te herstellen door hardop te kijken en- schilderen, zodat je zelf gaat inzien wat er niet klopt of hoe het anders kan.  
Schilderen/tekenen is eigenlijk als  “anders leren kijken”.

Mijn groepen bestaan uit mensen die vaak figuratief, maar ook wel impressionistisch, expressief of experimenteel werken. 
De meeste cursisten schilderen met acrylverf en maken figuratieve kunst. Foto’s en afbeeldingen vormen het uitgangspunt. Je leert hiervan en zal gaandeweg merken, dat er veel meer mee te doen is.
Enkelen schilderen met olieverf  of tekenen.  De basiskennis word elke les herhaald.

Er is nog steeds grote belangstelling voor portretschilderen. Er zijn veel prachtige portretten geschilderd, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Hoe simpel mijn stappenplan is om het toegankelijker te maken, een mate van aanleg en schilderervaring heb je wel nodig. De foto’s die het uitgangspunt zijn, dienen geschikt en van goede kwaliteit te zijn. Dat wil ik van tevoren bekijken. Je werkt al gauw een hele cursus aan het maken van een portretschilderij. 

De  experimentele cursisten werken heel anders. Ze spelen onbevangen met vorm, kleur en materialen en maken intuïtieve keuzes. Ze kunnen vaak zowel abstract als figuratief uit de voeten, wat erg bijzonder is.

Tekentalent is een pre voor het figuratieve schilderen. Enkelen hebben al een eigen stijl ontwikkeld. De meerderheid is al jaren op les en werkt zelfstandig. Nieuwkomers, zijn enthousiast en leergierig en blijven zich ontwikkelen. Iedereen maakt wel fouten en dat is op te lossen, want verf is geduldig.
Ik zal te allen tijde voorkomen dat je kunstwerk onherstelbaar mislukt door gebrek aan kennis van chemie en een verkeerde combinatie van dragers, gronden, verfsoorten, mediums en additieven. Er wordt hard gewerkt en de onderlinge sfeer is fijn en dat willen we  graag zo houden.

Ik heb weinig te bieden aan mensen die non-figuratief/abstract werken. Er zijn vast docenten die daar beter in zijn.

Mijn cursus is geschikt voor enthousiaste mensen die er aanleg voor hebben en zich graag willen ontwikkelen.

Mijn skills liggen voornamelijk in het figuratieve schilderen. Wat mij in het bijzonder kenmerkt is een veelzijdigheid in technische vaardigheden en uitgebreide materialenkennis. Ik vind het leuk om samen met de cursisten nieuwe ideeën uit te werken, door te blijven experimenteren. Door het leren beheersen van een diversiteit aan stijlen, en innovatieve schildertechnieken, ben ik mij blijven ontwikkelen. Dit heeft geresulteerd in een universele collectie aan kunstwerken van mijn cursisten. Dat is mijn kracht als docent.


Informatie voor nieuwe cursisten

Spreekt  mijn werkwijze je aan en denk je in dit profiel te passen, mag je me bellen voor een afspraak. Dit kan tot 5 januari. Je kan ook een mail sturen met je naam en telefoonnummer. We maken kennis in de lesruimte van de Waagh. Deze bevindt zich boven de winkel en lijstenmakerij. Er staan schilderezels en tekentafels, potten en borden. Er zijn boeken en tijdschriften om je te inspireren. De ruimte is goed verlicht met daglicht lampen.

Als het klikt heb ik je veel te bieden.

Om inzicht te krijgen in wat je allemaal kunt, zou ik graag wat werk willen zien.
Ook van bepaalde stijlen en /of technieken die je graag wilt leren.
Het is  erg belangrijk dat je beeldmateriaal gaat verzamelen.
Op Pinterest is over elk onderwerp genoeg te vinden.  Het is handig, albums te maken van alles wat je aanspreekt.

De eerste les is vrijblijvend en kost 20 euro in contant. Het is natuurlijk heel belangrijk dat je je draai vind in de groep. Voelt het goed, dan word je officieel aangemeld en dien je binnen twee weken het lesgeld over te maken.

De eerste les neem je het mapje beeldmateriaal, een notitieschriftje en penselen mee. Een doek schaf je pas aan als  je weet wat je wilt maken.

Je mag gebruik maken van het assortiment acrylverf. Werk je met olieverf, dan breng je je schilderkist mee.

Alles is bij de hand, op het moment dat je het nodig hebt en op vele artikelen in de winkel krijg je 10% korting.


Informatie voor cursisten die doorgaan of terug willen komen

Van iedereen die door wil gaan wil ik graag een bevestiging voor 5 januari. Wanneer je toch verhinderd word, meld je dan af, zodat ik iemand anders nog kan laten instromen. 

We gaan rustig opstarten. Even aandacht voor elkaar na de lange winterstop met koffie en wat lekkers en kennis maken met de nieuwe gezichten. Degenen die nog werk hebben staan kunnen rustig aan de slag.

Kom goed voorbereid! Vergeet je afbeeldingen niet mee te nemen en print ze uit op A4 formaat.

 

Van acrylverf naar olieverf

Ik wil best met de gevorderden een keer met olieverf gaan werken. Je zorgt zelf wel voor de olieverf.

Het gelaagd schilderen met de veelzijdige acrylverf gaat makkelijk en snel, omdat de verf snel droogt en over te schilderen is, in tegenstelling tot olieverf.
De verf is afwasbaar en te verdunnen met water zolang het nat is. Na droging blijft de acrylverf flexibeler dan olieverf waardoor het minder snel breekt.
Acrylverf is op oneindig veel manieren te verwerken. Het hecht op hout, metaal, doek, plastic, en leer, mits het oppervlak vetvrij is. Het  laat zich direct dik of dun  op de drager aan te brengen met kwast, schildersmes, of spuitbus. De verf laat zich vloeien, smeren, spatten, gieten en snijden, mits je de juiste additieven gebruikt.
Velen vinden het moeilijk om met acrylverf een mooi verloop van kleur -of  licht naar donker te schilderen. Het werk word vaak vlekkerig en vertoont te grote toon verschillen, die niet wilt. Ik zie nog al te vaak het lappendeken-effect. Je kunt de verf wat dikker aanbrengen en een medium toevoegen om de droogtijd te vertragen, of  met transparante kleurlagen glaceren, maar het blijft een handigheid die velen niet onder de knie krijgen. Het werken met olieverf kan dan een verademing zijn.

 

Informatie & aanmelden

Wanneer je nog niet bekend bent met mijn cursus, is een informatief gesprek aan te bevelen: 0541 522672 of mobiel 06 15855195.

Aanmelden voor de schildercursus via email: agnes.rdewinter@gmail.com.
Vermeld: je naam, telefoonnummer en of je op dinsdag- of op donderdagavond les wilt nemen en eventuele voorkeur voor specifieke onderwerpen of technieken.

Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Wanneer de cursus vol zit, blijft je aanmelding staan en ontvang je bericht wanneer er weer plaats is.

 

Ik heb er heel veel zin in en verheug me op jullie komst!
Wens jullie al het goede en een heel inspirerend 2018

Met vriendelijke groet,

Agnes de Winter
T. 0541522672
M. 0615855195
NL36 RABO 0322 0724 84
agnes.rdewinter@gmail.com
www.agnesdewinter.nl

Locatie:
Kunstcentrum de Waagh
Waagstraat 4 in Oldenzaal
T. 0541 535151
www.dewaagh.nl

 

 

---